Excel zoekfunctie + highlight d.m.v. voorwaardelijke opmaak

Als er één programma is wat ik vaak gebruik dan is het Excel. Met name de Excel formules zijn ideaal om bepaalde zaken snel en gemakkelijk te automatiseren. Er zijn meerdere manieren om in Excel te zoeken waarvan de meest gemakkelijke de ‘standaard’ zoekfunctie ( CTRL-F). Het nadeel hiervan is dat je niet in één oogopslag alle resultaten ziet. Er zijn tig complexe manieren om een zoekfunctie in te bouwen, maar dit is ongetwijfeld één van de gemakkelijkste.

 

De Excel zoekfunctie creëren

excel zoekfunctie + opmaak afbeelding 1

Allereerst voeg je ergens een veld toe en pas je naar eigen smaak opmaak toe.

excel zoekfunctie + opmaak afbeelding 2

  • Vervolgens ga je op het zoekveld staan en geef je deze de toepasselijke naam ‘zoekveld’

excel zoekfunctie + opmaak afbeelding 3

  • Hierna selecteer je alle rijen en kolommen die je straks gemarkeerd wil hebben. Mocht je nog meer content gaan toevoegen in de toekomst dan is het verstandig om een ruime selectie te maken.
  • Nadat je je bereik hebt geselecteerd ga je naar ‘Voorwaardelijke opmaak’ en kies je voor ‘Nieuwe regel’.

excel zoekfunctie + opmaak afbeelding 4

  • En nu het leuke gedeelte, de formule. Allereerst begin je met de formule =VIND.SPEC. Het grootste nadeel van Excel is dat de formules taalafhankelijk zijn, mocht je Excel in het Engels hebben staan (wat regelmatig voorkomt) dan moet je hiervoor in de plaats =SEARCH gebruiken.
  • Vervolgens benoemen we waar naar gezocht moet worden, dit kan een vaste tekst zijn bijvoorbeeld =VIND.SPEC(“Utrecht”; , maar in dit geval gebruiken we het al eerder aangemaakte zoekveld.
  • Vervolgens worden de kolommen benoemd waar in gezocht moet worden. In het voorbeeld worden alleen de kolommen C, D en E doorzocht. Gebruik tussen elke kolom een &-teken.
  • Als je hiermee klaar bent pas je de opmaak aan. Het meest simpele is om een achtergrondkleur/opvulkleur te gebruiken.

excel zoekfunctie + opmaak afbeelding 5

 

  • Tot slot is het tijd om te testen. Zoals in bovenstaande voorbeeld te zien wordt er gezocht naar ‘Enschede’ en komt deze tweemaal voor, namelijk rij 16 en 17. Beide rijen worden nu automatisch gemarkeerd (highlight). Deze markering verdwijnt weer zodra je de zoekopdracht aanpast. Als je de gehele zoekopdracht verwijderd zal hij alle rijen markeren, laat daarom dus altijd iets hier in staan.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

zes − zes =